Dezinfectarea sau Curățare: care sunt diferențele?
În vremurile pe care le trăim, păstrarea igienei este de o importanță capitală. Curățarea regulată a suprafețelor și spălarea mâinilor au intrat probabil deja în rutina dumneavoastră, dar știați că ați putea face mai mult? Anumiți germeni rămân zile întregi pe anumite suprafețe și, dacă vreți să aveți o casă igienizată, ar fi bine să vă gândiți să dezinfectați și aceste suprafețe.
Curățarea și dezinfectarea nu înseamnă același lucru și, dacă vorbim de germeni, este important să știți cu ce vă confruntați. Puteți citi mai multe despre germeni aici. Unele lucruri, precum vesela și tacâmurile, sunt ușor de curățat pentru eliminarea unor germeni, dar altele (precum robinetele, butonul rezervorului vasului de toaletă sau clanțele) sunt mai greu de curățat. Pentru situații diferite sunt necesare instrumente diferite, și iată unde curățarea și dezinfectarea lucrează împreună.
Care sunt diferențele?
Curățare:
În timpul curățării, se îndepărtează murdăria de pe suprafața obiectelor, de exemplu de pe blatul din bucătărie sau din baie. De obicei, curățarea implică utilizarea de apă caldă și săpun pentru îndepărtarea germenilor de pe suprafețe. Deși curățarea se descurcă bine la a păstra aparențele, germenii nu sunt neapărat distruși în acest proces. Curățarea reduce riscul de răspândire a germenilor, dar există germeni care vor rămâne neatinși.
Dezinfectare:
În timpul dezinfectării, germenii sunt eliminați activ. Dacă folosiți produse precum Dettol Surface Cleanser Trigger veți elimina 99,9% din bacteriile și virusurile testate* de pe suprafețe și din jurul acestora, reducând semnificativ riscul de răspândire și infectare.
Aceste două acțiuni nu trebuie realizate separat. Dacă vreți cu adevărat să reduceți riscul de răspândire a germenilor periculoși, trebuie să le faceți pe ambele. Cel mai bun mod în care să faceți asta este să curățați suprafețele pentru a elimina stratul superior de murdărie și germeni, apoi să dezinfectați.
Ce obiecte necesită atenție sporită:
Există unele zone din casă care ar putea fi considerate puncte cheie când vine vorba de curățare și dezinfectare:
Bucătărie:
- Buretele sau cârpa de vase
- Chiuveta de bucătărie și zona de scurgere
- Podeaua
- Robinetele
- Tocătoarele
- Mânerul frigiderului/congelatorului
- Blatul de bucătărie și masa
Baie:
- Scurgerea de la cadă și de la chiuvetă
- Butonul rezervorului vasului de toaletă
- Robinetele
- Zona de scurgere de la duș
- Vasul de toaletă (în special sub buza acestuia)
- Podeaua băii
- Colacul de toaletă
Sufragerie/dormito
- Telecomanda de la televizor
- Întrerupătoarele
- Clanțele
Locurile menționate mai sus sunt punctele cheie la care trebuie să vă gândiți atunci când vreți să vă protejați familia de germenii dăunători.
Cum puteți opri germenii prin curățare și dezinfectare:
Atunci când vorbim de curățare și dezinfectare, cel mai bine este să vă concentrați pe punctele cheie menționate mai sus cu regularitate. În bucătărie, curățați și clătiți bine suprafețele, robinetele și mânerele. Dacă nu pot fi clătite, folosiți șervețele umede dezinfectate pentru suprafețe multiple și un dezinfectant pentru suprafețe Verificați etichetele produselor pentru a vă asigura că produsele utilizate sunt corespunzătoare pentru suprafața pe care vreți să o curățați.
Periodic, este o idee bună să scoateți frigiderul și/sau congelatorul din locul în care se află și să curățați bine zona din spatele lui. Dar puteți preveni contaminarea încrucișată a acestor obiecte în fiecare zi, prin ștergerea oricăror lichide vărsate și prin curățarea și dezinfectarea suprafețelor contaminate - inclusiv a mânerului frigiderului.
Pentru a nu se acumula praf, aspirați covoarele și textilele cu regularitate. În timpul curățeniei generale, spălați covoarele, perdelele și draperiile și ștergeți de praf jaluzelele orizontale sau verticale.
O dată sau de două ori pe an, este o idee bună să puneți deoparte hainele de care nu veți avea nevoie în anotimpul următor. Depozitați aceste haine la adăpost de temperaturi extreme, de lumină excesivă și de umiditate.
Iată doar câteva sfaturi pentru a vă menține casa în cea mai bună stare de igienă posibilă. Pentru mai multe sfaturi privind produsele pe care să le folosiți în timpul curățeniei și dezinfectării, faceți clic aici.